Ekenäs Bilhus

Alla tjänster under samma tak

Autotalo Lohja Oy är ett familjeföretag grundat av Jorma och Juhani Mattinen. Företaget grundades år 2011 och startade sin verksamhet i samband med uppköpet av Lohjan Autola. Lohjan Autola var ett familjeföretag som hade verkat som Volkswagen- och Seat-återförsäljare sedan år 1986.

Idén till ett far- och son-företag kom från en förman under tiden då Jorma jobbade för Konekesko. Konekesko importerade på den tiden Volkswagen-bilar till Finland. Jormas förman hade en minnesbild av att Juhani redan som ung man hade ett brinnande intresse för bilar. Intresset för bilar fanns mycket riktigt i riklig mängd hos Juhani, men erfarenhet av branschen hade han enbart från ett sommarjobb på VV-Auto i Åbo.

När företagsverksamheten startade sysselsattes 33 anställda och omsättningen var då omkring 13 miljoner euro i året. Under det gångna decenniet har antalet anställda vuxit till 60 och omsättningen var år 2019 34,5 miljoner euro. Den största förändringen i företaget skedde år 2015, då det i Lojo byggdes sprillans nya lokaler. Det nya verksamhetsstället planerades helt i enlighet med ett modernt bilhus unika behov.

Den andra stora händelsen i Autotalo Lohjas historia består av uppköpet av BN Bilservice. Detta skedde på våren år 2020, varpå även verksamhetsstället i Ekenäs blev ett så kallat fullservice-bilhus.

Juhani Mattinen, ekon.mag, fungerar som företagets VD och Jorma, Agronom, har tagit ett steg tillbaka och fungerar numera enbart som styrelseordförande. Tack vare företagaranda, en familjär arbetsgemenskap och en genuin vilja att betjäna kunder har företaget vuxit i jämn takt. Finlands yngsta Volkswagen-butiks VD gillar om somrarna att köra sin Golf cabriolet, bege sig ut på äventyr med en Volkswagen Grand California, resa, åka motorcykel, idka allehanda brädsporter samt att umgås med nära och kära.

Ekenäs Bilhusin vetovastuussa oleva miehistö sekä BN Bilservicen pitkäaikainen yrittäjä Bertel Niemi
En del av personalen på Ekenäs Bilhus, Johnny Henriksson, Tommy Ljunggren, Juhani Mattinen, Kurre Ahllund samt Bertel Niemi från BN Bilservice
Juhani beundrar den nya VW Golfen tillsammans med en kund
Juhani ja vaimonsa Oona kuljettamassa VW Crafter Grand Californilla yli 30-vuotta vanhaa VW-logoa Classic VW Club Finlandille lahjaksi.
Juhani och hans fru Oona transporterar en över 30 år gammal VW-skylt som gåva till Classic VW Club Finland i sin VW Crafter Grand California